21/02/2020
Peter Desmyttere

Op de hoogte blijven van nieuwe artikels?

Stuur mij de maandelijkse e‑nieuwsbrief

7 ondernemerslessen van Willem Vermandere

Kleinkunstzanger Willem Vermandere is dit jaar 80 geworden. Interviews met deze minzame man zijn zeldzaam. Westhoekers spreken immers liever met daden dan met woorden. Toch is elk woord raak wanneer je gesprekken met hem leest. Zo kon ik weer genieten van een interview in Het Laatste Nieuws, waarin de ondernemer-kunstenaar kwistig strooit met levenslessen die een inspiratiebron zijn in deze vluchtige en oppervlakkige tijden. In dit artikel vertaal ik ze met plezier (en een kwinkslag) naar de leefwereld van de ondernemer.

Alle dagen zijn het vieren waard

Vermandere is pas 80 geworden. Toch heeft hij niets met dat getal. “Mijn verjaardag was een dag als een andere. Het ligt niet in mijn stijl om verjaardagen groots te vieren. Alle dagen zijn het vieren waard.”, stelt hij in het interview. Een doordenkertje voor ondernemers die het belang van ‘hun’ mijlpalen of jubilea voor de klant overschatten? 

Ken je lot

Ondernemers breken hun hoofd vaak (of niet) over hun missie, de bestaansreden van hun bedrijf. Vermandere noemt het zijn ‘lot’. “Ik wil mensen een schop onder de kont geven, maar hen ook gelukkig maken en troosten.” Hij maakt er dan ook geen probleem van dat zijn teksten vaak voor persoonlijke doeleinden gebruikt worden. “Het is mijn lot en is een schoon lot”.

Heb geen spijt

Met de stelling “Het is in de mislukkingen dat een mens iets leert” trapt Vermandere een open deur in. Er blijft geen spoor van spijt over het betreden van paden die achteraf niet de zijne bleken te zijn. De weg naar de waarheid leidt ook langs onzekerheid, experiment en ontgoocheling, dat weet elke ondernemer. Vermandere citeert in het interview Edith Piaf: “Je ne regrette rien. Rien de rien.”   

Smijt alle ballast buiten

“Woeker met je talenten, want die gaan je wijzen hoe je moet leven”, stelt Vermandere. “Niks zo pijnlijk als talenten die verloren gaan” noemt hij zijn belangrijkste levensles. Springen, vallen en weer doorgaan is noodzakelijk om jezelf te leren kennen, om te ontdekken waar je goed in bent. Om tot je ware sterkte te komen (om je ware parel te vinden) zal je ook ballast moeten buiten gooien. 

Jaag je dromen na

Succesvolle ondernemers zien in een vroeg stadium al de contouren van hun succesbedrijf. Het is als een ijsblok die langzaam haar sculpturen vrijgeeft tot ze in volle glorie voor hen staat. Dromen najagen is altijd belangrijk geweest voor Vermandere. “Als een lied op zijn pootjes valt, dat is … fantastisch.” Volgens hem moet je er in slagen om dingen te maken (of doen) die je nooit had kunnen dromen.

Doe bepaalde dingen bewust niet

Op de vraag hoe hij aankijkt tegen de digitalisering antwoord Vermandere kort en zakelijk: “Niet. Ik heb er geen behoefte aan.” Mensen die bewust iets niet doen, daar heb ik altijd respect voor. Vermandere heeft als antwoord op digitale communicatie wel “zijn eigen systemen”. Een les voor ondernemers die een beetje actief zijn met e-mailings, Facebook, LinkedIn, Instagram, …?

Lig niet wakker van bedreigingen

Elk van ons weet het, beseft het: ‘bang zijn van’ belemmert ons geluk. Sterker nog, het stuurt ons vaak de verkeerde richting uit. Vermandere heeft geen angst, ook niet als het thema ‘de dood’ tijdens het gesprek valt. “Je moet daar niet meer mee bezig zijn dan nodig is. Uw dagen zo intens mogelijk beleven, geen tijd verkwanselen. Daar gaat het om.”

Zalig toch, om op zo’n manier in het leven te kunnen staan? Vermandere noemt het simplistisch, maar daar komt het volgens hem wel op neer. Mooie levensles van een 80-jarige. Ik besluit met misschien wel het mooiste citaat uit het artikel: “We gaan niets regeleren, we gaan het effenaan zien.”

Andere artikels over Ondernemerschap

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bezorgen.Disclaimer & policy